Рукотворине

Инспирисани народним лирским песмама о раду и народном новелом „Све, све, ал занат“, моји петаци и ја размишљали смо и разговарали о раду, његовој улози у прошлости и данас. Једна непозната, за петаке архаична реч – РУКОТВОРИНА, била је повод за испољавање ученичке креативности (уз наглашавање самосталности, без помоћи родитеља, родбине и пријатеља) и осмишљавање личних рукотворина које би поред естетске имале и употребну вредност. Радост заједничка! Оживели су стари занати, али одевени у неко ново рухо. Прегршт ученичких рукотворина чека своје јавно презентовање у холу школе кад се створе технички услови. Као круна свега – састави ученика. И састави ученика су својеврсне РУКОТВОРИНЕ, зар не?

 

баклаве

тулумбе

еклери

 

 

 

 

 

У једној занатској радњи

 

„Kод Ловца“ је вероватно најстарија посластичарница у Смедереву. Тата ми је причао да је моја бака Љиља ту јела колаче са другарицама после часова.

Ту, код баба Зоре, која је посао препустила посао свом унуку, доводила је и тату док је био мали пре биоскопа који је некада био препун. На баклаве, па на филм. На моју срећу, власник те посластичарнице, баба Зорин  унук, је татин добар пријатељ, тако да сам имао ту привилегију једног лепог дана да одем иза витрине за хлађење у производњу где се праве баклаве са орасима, тулумбе, еклери и шампите. Два сата сам посматрао како се натапају коре врелом шећерном водом, како се  одвајају и мешају беланца за шампите и како се пеку коре за еклере. И наравно дегустација ! Од свега по мало. Док сам схватио колико ми је доста, већ ме је заболео стомак. Баш сам претерао! Онда сам све то пресекао  једном великом хладном лимунадом. Е, тад је све тек било у реду…Поседели смо још мало и полако сити и напити кренули кући.

Ишао сам ја и код једног обућара, такође татиног пријатеља . И код Пере кораџије по коре за питу. И у рибарницу код једног Аласа што рибари и дању и ноћу по нашем лепом Дунаву. Али, „код баба Зоре“ је „код баба Зоре“…

 

Андреј Цолић 5/4

Овај унос је објављен под Примери добре праксе. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s